Thursday, 31 December 2015

AZAM BARU IBU MENYUSU

Kita sudah sampai ke penghujung tahun 2015. Apakah pencapaian terbaik anda tahun ni? Cikgu doakan anda berjaya memperolehi apa yang dihajatkan dari awal tahun yang lalu. 

Ada yang idamkan melahirkan anak kembar
Ada juga berhajat mendapatkan pam / aksesori idaman, ye lah dah berbulan-bulan tidur termimpikannya kan..
Tak kurang juga yang impikan ada stok susu yang melimpah ruah, buat bekalan si comel dan anak-anak susuan

Namun, cikgu pasti ramai sekali yang sentiasa menginginkan penyusuan yang lancar, mudah dan anak yang kuat dan sehat dgn susu ibu.

Saya sendiri sentiasa berdoa sebegitu untuk anak-anak dan ibu semua. 

Walau bagaimanapun, sepanjang tahun ini, mungkin anda telah melalui ups and downs atau pahit getir penyusuan si kecil. Kadangkala hingga rasa tertekan dan mahu berhenti menyusu. But look, it's end of the year and you managed to pull through! Anda masih bertahan hingga hari terakhir tahun ini.

Jika kecundang di pertengahan jalan, ambil iktibar dan pengajaran. Jadikan peristiwa itu sebagai turning point untuk anda memperbaiki diri. Cikgu percaya semua jalan cerita hidup kita ditulis dan ditentukan Allah, setiapnya ada hikmah tersendiri.

Tidak mudah nak jadi senang,
Tak susah nak jadi susah.

Jaga hubungan dengan Allah, tambah rasa syukur, dalam banyak nikmat yang kita rasa kita tak dapat, kita masih di sini menghirup oksigen percuma kurniaan Ilahi.

"Maka, nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?" (Surah Ar-Rahman)

Jom topup ilmu, kongsi cerita suka duka dengan rakan seperjuangan. Buat kita tambah kuat, tambah macho, tambah sado. Semua ibu adalah hebat dan heroin di mata anaknya, regardless berjaya menyusu sepenuhnya atau tidak.

Yang penting, cuba sebaik mungkin, hingga berjaya, sampai jadi. Jangan cepat putus asa dan menyerah.

Pengalaman turun naik semasa berjuang menyusukan anak-anak inilah menjadi guru terbaik buat ibu menyusu semua. Apa yang berlaku tahun ini sudah pasti menjadi pengajaran terbaik untuk kita semua. 

Yang mana salah, pasti tidak diulangi lagi tahun depan. Yang mana betul dan menjadi, kita istiqamah dan terus konsisten. Kita semua masih dalam proses pembelajaran. Belajar jadi ibu yang baik, lebih baik dan lebih lebih baik dari yang sebelum ini. Kita cuba sama-sama ya.

Terima kasih kerana sudi membaca email dan tips kiriman cikgu. Cikgu harap ia menjadi panduan untuk anda menyusukan anak dengan lebih tenang dan mudah.

Ibu boleh mendapat info, tips dan sharing penyusuan dari cikgu dari blog ini dan juga penulisan cikgu Buku 4 Rahsia Penyusuan Ibu Bekerjaya sebagai panduan sepanjang menyusukan anak.

Bagi pihak Family PumpOnTheGo, cikgu mengucapkan jutaan terima kasih atas sokongan anda. Tanpa support anda, siapalah kami. Kami juga ambil kesempatan ini untuk meminta maaf sekiranya anda pernah terguris hati atau mengalami sebarang masalah sepanjang berurus niaga dengan PumpOnTheGo.

Cikgu dan seluruh family PumpOnTheGo mendoakan ibu menyusu semua dapat meneruskan penyusuan sehingga 2 tahun dengan mudah.

Semoga tahun 2016 membawa lebih banyak barakah dan nikmat kepada kita semua. 



Salam sayang dari

Cikgu Susu Anda
PumpOnTheGo

Kaunselor Laktasi Bertauliah

Wednesday, 25 November 2015

SABAR DAN CINTA

Saya dah jumpa ramai ibu yg menempuhi jalan cerita yg berbeza.

Ada ibu yg berbulan-bulan anaknya di NICU kerana bayi lahir pramatang. Ibu bekerja sepenuh masa dan mempunyai anak kembar, yg struggle dgn masa dan keletihan. Ada yg mengalami infection pd luka pembedahan, sakit berminggu-minggu lamanya.

Tak sikit juga yg luka pada puting sampai berdarah dan crack teruk. Ramai juga yg kena bengkak susu yg tak surut-surut sampai berulang kali keluar masuk hospital. Ada yg hasil perahan cukup2 makan setiap hari.

Antara semua situasi ini, ada satu yg persamaan antara mereka. Mereka masih terus menyusukan anak dan mereka berjaya.

I learnt from someone, if you want to succeed in what you do, you have to be patient and passionate about it.

Apa yg membezakan mereka ini dgn ibu-ibu yg kecundang adalah mereka punyai SABAR dan CINTA.

Tak siapa pernah cakap jadi ibu ni senang, semudah ABC atau Alif Ba Ta. Tapi ianya satu proses pembelajaran step by step, 1 2 3. Anda akan rasa mudah bila sampai masanya nanti.

Anda perlu belajar bersabar dan cintakan tugas anda ini.

SABAR macam mana yang saya maksudkan?

Bila baby menyusu dgn kerap sekerap 1-2 jam sekali. SABAR.
Jika baby nak mengempeng siang dan malam bila ada bersama kita. SABAR.
Bila hasil perahan tak cukup pada hari itu. SABAR.
Kita tak cukup tidur dan tersengguk2 di pejabat esok harinya. SABAR.
Orang di sekeliling tidak menyokong usaha anda. SABAR.

You will never succeed, until you love what you do.

Rasa terbeban nak kena pump hari2 atau marah berjaga malam kerana menyusukan anak? Nampaknya masih belum cukup cinta dalam diri anda.

Ibu-ibu,
  Cinta lah pada Allah yg ciptakan kita di muka bumi ini. Yg memberikan rezeki, yg meminjamkan sang anak kepada kita di dunia yg sementara ni.
  Cintakan Nabi kita kerana disebabkan baginda kita menuruti sunnah penyusuan ini.
  Cintakan sifat Rahim (sayang) yg Allah alirkan dlm badan kita sebagai ibu utk kita berikan kpd anak kita.
  Cinta lah kita pd diri kerana Allah memilih kita utk menjadi ibu.
  Cintakan penyusuan kerana dgn ini kita alirkan rasa cinta sayang kepada si anak.

Hilangkan sifat lemah jiwa, kata goyang dan kalah pada susu lain selain susu ibu. Kebalkan diri, pekakkan telinga dari kata negatif. Usah memendam berseorang. Dapatkan ilmu dan sokongan dari rakan yang sama berjuang.

#cikgususu

Thursday, 5 November 2015

ANAK SUSAH MAKAN

Aariz, jom makan.

Abang tak nak makan lah, abang nak susu.

Lepas 2 jam, Ummi, abang nak susu lagi.

Beginilah situasi yang dialami anak sulung saya, Aariz. Penyusuannya terhenti saat saya mengandungkan anak kedua. Waktu itu usia Aariz baru sahaja 11 bulan. Bermula itu, Aariz diberi dengan susu formula sebagai ganti. Aariz ada selera makan yang baik pada permulaannya, tetapi sejak diberi susu formula, perlahan-lahan dia menolak makanan yang biasa diambilnya dan seolah-olah bermusuh dengan makanan pula. 

Hai, susah hati betul saya. Mana tidaknya, badan yang tembam chubby dah mula susut dan kurus. Macam mana nak buat ni.



Keadaan ini amat berbeza dengan Aydin yang menyusu susu ibu sepenuhnya. Aydin mula menerima solid food secara berjadual bermula usia 9 bulan, sebelum tu teaser teaser je (sikit-sikit je). Sebelum mencapai usia 1 tahun pun, kuantiti makanan yang saya berikan tidaklah banyak, Aydin masih bergantung sepenuhnya kepada susu ibu. 

Selepas usia 1 tahun, Aydin mudah menerima apa sahaja makanan yang saya masakkan kepadanya. Sehinggalah sekarang. Abangnya pula seolah-olah tidak termotivasi melihat betapa seronoknya adiknya menikmati makanan, kerana masih bergantung kepada susu formula. Kalau makan pun Ya Rabbi sangat memilih, hanya makanan tertentu sahaja yang dia mahu, kebanyakan makanan yang dia suka, jenis sudah diproses atau fast food dan juga jajan. Agak sukar untuk meminta dia makan dengan rela hati.

Satu hari saya berbincang dengan suami, dan mengambil keputusan untuk memberhentikan pemberian susu formula kepada Aariz. Plan kami untuk transform Aariz menjadi penggemar makanan. Seperti ibu bapa lain, kami juga mahu dia menikmati makanan sebenar dan membesar dengan lebih sihat. 

Setelah hampir setahun setengah kami berusaha, Alhamdulillah kini Aariz tidak lagi memilih makanan dan dapat terima hampir semua makanan yang kami makan, macam Aydin. Fuh legaaaa...

Selasa lepas saya berpeluang berkongsi pengalaman menangani anak susah makan dan kaitannya dengan penyusuan ibu di TV AlHijrah. Buat rakan mommies yang tak berkesempatan menonton slot ini, saya kongsikan beberapa perkara yang telah kami bincangkan.

Antara faktor yang mendorong anak jadi 'picky eater' atau memilih makanan adalah:

1. Memperkenalkan solid food terlalu awal kepada anak, sebelum anak berumur 6 bulan (kecuali di atas sebab kesihatan atau nasihat dari pakar).

Some babies akan menjadi jemu kepada rasa makanan jika kita intro makanan kepada mereka sebelum masanya. Ingat mommies, 6 bulan pertama adalah waktu penting kepada bayi untuk mendapat susu ibu secara eksklusif ya.

2. Terlalu bergantung kepada susu formula / makanan tidak sihat.

Antara makanan tidak sihat adalah makanan segera atau kita sebut fast food. Biasanya makanan jenis ini mempunyai kandungan gula dan MSG yang tinggi dan memberi kesan addictive kepada anak-anak menyebabkan mereka ketagih kepada makanan jenis ini dan menolak makanan sebenar kerana perbezaan rasa itu. 

Pergantungan kepada susu formula sahaja juga menyebabkan anak-anak menolak untuk makan. Susu formula sifatnya lambat dihadam, jadi anak-anak menjadi kenyang dan tidak lagi mahu makan. Walaupun ada nutrisi tertentu yang dibekalkan dari susu formula, ia seharusnya tidak menjadi pengganti makanan kerana sudah pasti ia tidak sama dengan makanan sebenar yang memberi jauh lebih banyak nutrisi dan manfaat kepada pertumbuhan anak kita.

Berikut adalah tips yang anda boleh amalkan untuk menyediakan anak anda menjadi penerima makanan yang baik:

1. Ibu amalkan makanan sihat sejak dari hamil lagi.

Deria rasa bayi dah mula developed sejak kandungan berusia 13-15 minggu lagi. Kajian menyatakan ketika ini, bayi mula dapat merasa rasa makanan yang dimakan ibunya melalui air ketuban. Hal ini melatih bayi untuk bersedia menerima susu ibu dan mempengaruhi corak pemakanan bayi apabila dia mula makan nanti.

2. Menyusukan bayi anda dari lahir sehingga 2 tahun.

Rasa makanan sebenar iaitu makanan yang anda makan akan dipindahkan melalui susu ibu. Jadi kebanyakan ibu yang menyusukan anaknya dalam tempoh masa yang lama dan mengamalkan pemakanan yang sihat membantu anak menerima makanan dengan lebih baik. Jika dilihat bayi yang fully breastfeeding jarang sekali memilih makanan.

Tips galakkan anak suka makan:

1. Rutin. 
Jadikan rutin makan bersama sebagai perkara wajib setiap hari. Semua ahli keluarga berada di meja makan dan makan bersama-sama. No ipad, no TV atau handphone. 

Bukhari dan Muslim meriwayatkan Nabi SAW sentiasa makan bersama anak-anak. Pada waktu ini baginda memerhati dan mencermati tingkah laku anak-anak. Baginda ambil peluang untuk mengajar dan tarbiyah anak-anak pada waktu ini. 

This is family time. Juga waktu yang paling sesuai untuk menasihati dan menegur anak-anak. 

2. Easy access.

Sifat anak-anak mula berubah seiring usia mereka meningkat kanak-kanak. Mereka mahu jadi independent dan mahu tentukan sendiri apa yang ingin dimakan. 

Simpankan makanan di tempat yang senang dia dapatkan. Contohnya letakkan makanan di rak yang paling bawah untuk mudah dia ambil. Atau simpankan buah-buahan atau air yang berkhasiat di rak bawah di peti sejuk untuk memudahkan dia. 

3. Simpan makanan yang kita mahu anak kita makan sahaja.

Jika anda mahu elakkan anak makan junk food, simpankan makanan yang sihat sahaja pada rak-rak itu. Don't give them choice to choose unhealthy food. 

Contoh situasi: Anak minta Twisties, tapi kita tak ada Twisties (because its junk food). Jadi beritahu dia, "Sorry abang, Twisties tak ada, tapi kita ada watermelon, lagi sedap, jom kita makan watermelon."

4. Experiment.

Kanak-kanak gemar bereksperimen. Pada usia ini sifat ingin tahu mereka sangat tinggi. Mereka respon kepada rasa, warna dan struktur makanan yang berbeza. Variasikan pemberian makanan kepada mereka. Terutamanya dengan bentuk dan jenis makanan yang dimasak. Elakkan memberi makanan yang sama setiap hari kepada mereka, sudah pasti mereka cepat bosan.

Jangan marah jika anak menyepahkan makanan, ini adalah cara mereka belajar menyukai makanan itu. Kita ibu-ibu ni, mesti ada kesabaran yang tinggi ya! I know you can do it!

Sebagai permulaan proses nak transform anak anda dari susah makan kepada suka makan, perkenalkan makanan yang senang diterima anak dulu. Makanan yang sesuai buat fasa ini ialah:

1. Buahan segar.

Jika anak sudah terbiasa dengan susu formula atau makanan segera sebelum ini, banyakkan pemberian buah-buahan segar kepadanya.

Kanak-kanak sememangnya sukakan rasa yang manis, sebab itulah mereka suka sekali dengan rasa susu formula dan makanan segera. Berikan buah-buahan yang manis kepada mereka. Antara tembikai, pisang, kurma, kismis, epal merah, oren dan anggur hitam. Izinkan mereka bereksperimen dengan rasa buah ini.

2. Senang makan - energy rich foods.

Kanak-kanak yang susah makan biasanya agak sukar menerima nasi. Jadi mulakan dengan pemberian makanan yang senang dimakan contohnya:

Pasta / spageti
Mi / bihun (dalam bentuk sup lebih mudah diterima)
Oats / nestum (bukan 3in1)
Ubi kentang / keledek
Keju / telur
Ikan / ayam
Roti (dalam bentuk sandwich / homemade burger)

Gantikan makanan yang lain sekiranya mereka sudah mula menerima makanan dengan lebih baik. Libatkan mereka dalam penyediaan makanan, mereka akan lebih seronok.

3. Susu segar.

Gantikan susu formula dengan susu segar atau homemade milkshake. Pilihan saya adalah susu kambing segar perisa asli dan berperisa lain seperti perisa kurma, strawberi dan mangga. Ini menggalakkan mereka lebih terbuka dalam menerima rasa makanan yang berbeza dan dapat menerima nutrisi yang lebih baik.

Tips ini saya dapati dari pengalaman sendiri dan juga perkongsian rakan-rakan yang pernah melalui situasi yang sama. Sebenarnya ibu bapa yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menentukan corak pemakanan anak-anak. Kita sendiri perlu mula mengamalkan pemakanan yang sihat. Sebab anak-anak belajar dari apa yang mereka lihat, they see and they do. Jadi contoh teladan itu datang dari kita sendiri.

Parenting is a journey, breastfeeding is one part of it. There will be challenges and  great obstacles along the way but that what makes our life wonderful. 

Kipidap mommies, dongibap!



Cikgu belanja gambar dengan Cik Mek Molek Amie Sofia dan Kakak Cantik Irma



Jumpa saya dalam Seminar Mudahnya Menyusu, siri akhir 2015:

8 Nov : POTG Kelana Jaya

13 Nov : Kuching, Abell Hotel

14 Nov : Kota Kinabalu, TH Hotel

Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com


Cikgu Susu Anda
Rujukan:
1. Prophetic Parenting, DR. Muhammad Nur Abdul Hafizh Suwaid


Untuk senarai Breast pump berkualiti klik link ini: www.pumponthego.com
Dapatkan Tips Penyusuan Mudah oleh Cikgu Susu di link ini: 4 Rahsia Penyusuan Ibu Bekerjaya





Monday, 2 November 2015

PIL PERANCANG UNTUK IBU MENYUSU

Ada ibu bertanya, apakah pil perancang yang sesuai kepada ibu menyusu?, yang tak mempengaruhi penghasilan susu ibu.

Sebab ada yang notice susu mula merudum sejak mula mengambil pil perancang. Aisehmen.. ini boleh bikin ibu stress. Bila stress makin berkuranglah susu nya.

Sabar mommies, cari penyelesaian dulu. Menurut pakar dari PPUM dan merujuk kepada perkongsian Prof Madya Dr. Harlina Siraj, jenis pil/ubatan yang sesuai bagi ibu menyusu adalah dari jenis Progesterone - only Pill (POP).

1. Progesteron dan estrogen dengan prolaktin.

Jenis pil/ubatan yang mengandungi kandungan estrogen di dalamnya akan menyebabkan penghasilan susu terganggu. Ini kerana hormon estrogen berkadar songsang dengan hormon prolaktin yang berfungsi penting dalam penghasilan susu.

Jika estrogen dalam badan rendah, maka kadar prolaktin tinggi = penghasilan susu ibu tidak terganggu.

Jika estrogen dalam badan tinggi (kerana pengambilan pil/ubatan mengandungi estrogen), maka kadar prolaktin menurun = penghasilan susu ibu terganggu / berkurang.

Contoh pil/ubatan jenis Progesteron sahaja adalah Noriday.




2. Suntikan (depo) / implan.

Jika anda mengambil keputusan untuk mendapatkan suntikan/implan, jenis ubatan yang dimasukkan juga hendaklah jenis progesteron sahaja juga.

3. Jumpa doktor/pakar.

Dapatkan nasihat dari doktor / pakar terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk mengambil sebarang jenis pil perancang jika anda masih ragu-ragu. Jenis pil/ubatan yang diambil mestilah sesuai dengan kesihatan tubuh anda dan breastfeeding-friendly.

Perhatian: Jika anda mengalami susu merudum/ kenaikan berat badan baby tidak konsisten selepas pengambilan pil/ubatan perancang kehamilan, hentikan pengambilan pil perancang buat sementara dan monitor penghasilan susu / kenaikan berat badan bayi anda. 


Nota cikgu:
Kehamilan memerlukan keadaan kesihatan dan tubuh yang sangat baik, kerana setiap wanita hamil melalui perubahan fizikal yang melemahkan. Seperti firman Allah: 

"Dan Kami telah memerintahkan kepada manusia supaya berbuat baik kepada ibu bapanya, ibunya telah mengandungnya dengan susah payah dan melahirkan dengan susah payah pula...." [Surah Al-Ahqaf, ayat 15]

Sheikh Yusuf Al-Qardawi menyatakan dalam bukunya The Lawful and the Prohibited in Islam:

"Jarak kelahiran yang ideal adalah tiga puluh bulan, atau, jika ada yang mahu menyusukan bayi selama 2 tahun penuh, kemudian tiga puluh tiga bulan. Merujuk kepada Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah ayat 233."

Merancang kelahiran anak tidak terlarang dalam Islam. Adapun cara yang disarankan Nabi s.a.w. kepada sahabat adalah dengan kaedah berazal. Diriwayatkan:

"Dari Jabir, bahawa seorang lelaki datang kepada Rasulullah s.a.w., lalu berkata: "Sesungguhnya saya mempunyai seorang jariah (hamba). Dia menjadi pelayan dan penyelia air kami, sedang saya bersetubuh dengan dia, tetapi saya tidak suka dia hamil." Maka Nabi s.a.w. bersabda: "Berazallah darinya jika engkau suka. Sesungguhnya akan terbit darinya apa yang sudah ditakdirkan untuknya." [Riwayat Ahmad, Muslim dan Abu Dawud]


Jadi, ibu yang ingin hamil lagi perlu memastikan diri dalam keadaan yang terbaik supaya dapat menyediakan rahim yang kuat dan kesihatan tubuh yang jitu untuk hamil lagi.

Bagi ibu yang mengalami masalah lemah rahim atau condition kesihatan yang tidak mengizinkan anda hamil dengan kerap, amalkan pemakanan yang sihat dan dapatkan nasihat doktor untuk kaedah perancangan keluarga yang terbaik untuk anda.



Jumpa cikgu di Seminar Mudahnya Menyusu. Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com

Di bawah ini adalah jadual kelas-kelas saya. Kelas bermula 9.00 am - 2.00 pm (5 jam).

8 Nov : POTG Kelana Jaya

14 Nov : Kuching, Abell Hotel

15 Nov : Kota Kinabalu, TH Hotel

Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com



Cikgu Susu Anda





Rujukan:
1. PRISMA 2015, Prof. Madya Dr. Harlina Siraj
2. Unit Laktasi PPUM
3. Amalan & Nasihat Bagi Ibu Hamil, Fatimah Hj. Omar.
4. OnIslam, Fatwa on Birth Spacing.
5. Abdel Rahim Omran: Family Planning in the legacy of Islam (cited article).



Untuk senarai Breast pump berkualiti klik link ini: www.pumponthego.com
Dapatkan Tips Penyusuan Mudah oleh Cikgu Susu di link ini: 4 Rahsia Penyusuan Ibu Bekerjaya

Thursday, 29 October 2015

PUTING TERSUMBAT

Puting tersumbat atau dipanggil milk blister/nipple bleb berlaku apabila sedikit kulit (pada puting susu) menutup laluan susu di permukaan puting. Ini menyebabkan susu terkumpul di permukaan puting dan saluran susu itu tersumbat. Secara zahirnya, anda dapat lihat tompokan/titik putih kecil (kadang-kadang jernih atau kekuningan) pada permukaan puting. Sometimes pada bahagian areola pun ada. 

Puting tersumbat (nipple bleb).

Simptom diikuti dengan rasa sakit dan pedih di bahagian ini terutamanya semasa menyusu. Kebanyakan ibu mengalami bengkak susu dan juga clogged duct disebabkan ini. Mengapa puting tersumbat berlaku?

1. Penyusuan pada lekapan yang salah.
2. Breast tak dikosongkan dengan baik.
3. Penyusuan yang tidak kerap.
4. Penggunaan corong pam yang tidak sesuai atau terlalu kecil dengan puting ibu. 
5. Pengunaan pam susu yang tidak sesuai dengan ibu.

Antara penyebab lain puting tersumbat adalah:

1. Oversupply atau susu terlalu banyak.
Penghasilan susu sangat banyak sehingga menekan kawasan areola dan bahagian saluran susu.

2. Jangkitan kulat. 
Kadangkala anda perasan ada lebih dari satu titik putih pada permukaan nipple yang menyebabkan lebih dari 1 saluran susu yang tersumbat. Ini diikuti dengan rasa sakit pada bahagian itu walaupun breast dah dikosongkan (baby dah menyusu, atau dah pump tapi masih sakit lagi).

Cara merawat:

1. Jika permukaan puting merasa sangat pedih dan sakit, tuamkan dengan air sejuk / ais terlebih dahulu sebelum memulakan penyusuan atau perahan. 

2. Seterusnya lakukan urutan dan tuaman panas pada bahagian breast yang bengkak. Kenali bahagian mana yang tersumbat. Jika anda merasa wujud ketulan atau urat yang lebih tebal dan keras berbanding kawasan lain, bermakna itulah saluran susu yang tersumbat itu. 

3. Rendam bahagian puting yang tersumbat dengan epsom-salt yang telah dilarutkan dalam air suam. Epsom salt membantu mengembangkan atau membuka saluran susu, jadi bahagian tersumbat lebih mudah mengalirkan susu keluar.

Epsom salt juga membantu penyembuhan luka akibat puting tersumbat ini. Epsom salt boleh didapati di kebanyakan farmasi dan kedai organik.

4. Susukan bayi anda sekerap yang boleh kerana hisapan bayi yang kuat mampu mengalirkan semula susu keluar dari laluan puting yang tersumbat itu. 

5. Atau kerapkan sesi memerah dengan menggunakan kuasa sedutan yang optimum (tidak terlalu kuat atau terlalu perlahan). Lakukan breast compression semasa memerah untuk mengalirkan susu keluar dengan lebih efektif.

6. Pengambilan air suam dan juga lecithin akan membantu mengembangkan saluran susu untuk melancarkan aliran susu.

7. Ulang 6 langkah di atas selama beberapa hari sehingga tompokan/titik putih pada puting itu mengecut, bengkak hilang dan aliran susu kembali normal semula. 


Cikgu harap perkongsian hari ini membantu anda menyelesaikan masalah puting tersumbat anda. Jika ia masih kerap berlaku, dapatkan bantuan dari kaunselor laktasi berdekatan anda atau dari doktor yang boleh merawat anda.




Jumpa cikgu di Seminar Mudahnya Menyusu. Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com

Di bawah ini adalah jadual kelas-kelas saya. Kelas bermula 9.00 am - 2.00 pm (5 jam).

8 Nov : POTG Kelana Jaya

14 Nov : Kuching, Abell Hotel

15 Nov : Kota Kinabalu, TH Hotel

Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com





Cikgu Susu Anda


Nak beli breast pump berkualiti? Klik di link ini: www.pumponthego.com/shopnow
Dapatkan Tips Penyusuan Mudah oleh Cikgu Susu di link ini: Buku 4 Rahsia Penyusuan Ibu Bekerjaya




Wednesday, 28 October 2015

NAK BERSALIN KAT MANA?

Calling out preggy mommies! 

You all dah plan nak bersalin di mana nanti? Saranan cikgu, pilihlah hospital yang membantu dan menggalakkan penyusuan ibu.

Hospital Rakan Bayi membantu penyusuan ibu bermula dengan baik.


Pagi Isnin yang lepas cikgu berpeluang menghadiri Majlis Penghargaan Hospital Rakan Bayi Peringkat Kuala Lumpur dan Putrajaya, oleh Jabatan Kesihatan WP Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Majlis ini memberi penghargaan kepada beberapa buah hospital di Malaysia (di sekitar KL dan Putrajaya) atas usaha dan sokongan mereka memberi khidmat terbaik untuk mendorong penyusuan ibu kepada semua ibu. Hospital ini dikenali dengan nama Hospital Rakan Bayi (Baby-Friendly Hospital).

Inisiatif yang dilakukan hospital-hospital ini dalam menggalakkan penyusuan ibu adalah dengan mengamalkan 10 Langkah ke arah Penyusuan Susu Ibu yang Berjaya. 10 langkah ini diamalkan oleh anggota kesihatan yang terlibat sendiri dan juga semua ibu yang memilih untuk bersalin di hospital rakan bayi ini. Beberapa langkah yang saya kira amat membantu anda adalah:

1. Semua anggota kesihatan dilengkapkan dengan latihan dan ilmu dalam kemahiran yang perlu untuk membantu ibu menjayakan penyusuan.

2. Ibu mengandung diberitahu mengenai kebaikan penyusuan ibu dan pengurusan penyusuan (biasanya semasa checkup bulanan dan semasa kelas antenatal).

3. Staf kesihatan yang terlibat membenarkan sentuhan kulit ke kulit seawal setengah jam selepas kelahiran dan membantu ibu untuk menyusukan anak seawal selepas kelahiran. 

4. Staf kesihatan akan memberi tunjuk ajar cara menyusu yang betul kepada ibu-ibu.

5. Bayi tidak diberikan dengan apa-apa minuman atau makanan lain selain susu ibu sahaja kecuali atas sebab-sebab perubatan.

Ada banyak lagi langkah yang diamalkan yang sebenarnya sangat membantu anda memulakan penyusuan dengan baik. Tahukah anda, sebahagian besar masalah penyusuan yang berlaku selepas bersalin adalah kerana permulaan yang tidak tepat oleh ibu. 

Begitu juga dengan saya semasa kelahiran anak pertama dulu. Kelahiran berlaku di hospital yang tidak rakan bayi dan saya tidak mendapat bantuan yang diinginkan ketika ingin memulakan penyusuan. Masalah seterusnya berlarutan sehingga saya dan bayi sudah pulang ke rumah.

Kepada anda yang sedang hamil, tanamkan mindset yang betul untuk menyusukan anak. Pilih hospital yang boleh membantu anda memulakan penyusuan dengan baik nanti. Hadiri kelas penyusuan yang boleh mendorong anda memahami sifat susu ibu dan cara anda menangani penyusuan setelah bergelar ibu nanti.

Antara hospital yang telah diiktiraf sebagai Hospital Rakan Bayi (di sekitar KL/ Putrajaya) ialah:
1. Pusat Perubatan Universiti Malaya.
2. Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia.
3. Hospital Kuala Lumpur.
4. Hospital Putrajaya.
5. Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan.
6. Hospital Pusrawi.
7. Hospital Tawakal.
8. Hospital Sentosa.
9. Hospital Pantai.

Hospital yang dalam assessment mendapatkan pengiktirafan status Rakan Bayi:
1. Hospital Tung Shin.
2. Prince Court Medical Centre.
3. Hospital Pakar Al-Islam.
4. Hospital Damai.


Sempat beramah mesra dengan rakan Kaunselor Laktasi dari PPUM, HKL dan Hosp Tawakal.

Bersama Pakar Laktasi Bertauliah, kak Zaleha Mustapha.



Sebagai ibu, saya juga banyak belajar dari pengalaman. Cara kita menghadapi kelahiran bayi dan dimana tempat kita memulakan penyusuan itu sangat mempengaruhi perjalanan penyusuan kita. Ketika hamil, dapatkan seberapa banyak maklumat yang boleh supaya anda lebih bersedia menempuhi saat itu nanti. Jika bersalin di hospital rakan bayi, anda akan berjumpa dengan nurse-nurse yang boleh membantu anda menyusu dengan baik. Yang penting, jangan malu meminta pertolongan ya. Malu bertanya sesat jalan!





Jumpa cikgu di Seminar Mudahnya Menyusu. Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com

Di bawah ini adalah jadual kelas-kelas saya. Kelas bermula 9.00 am - 2.00 pm (5 jam).

8 Nov : POTG Kelana Jaya

14 Nov : Kuching, Abell Hotel

15 Nov : Kota Kinabalu, TH Hotel

Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com





Cikgu Susu Anda


Nak beli breast pump berkualiti? Klik di link ini: www.pumponthego.com/shopnow
Dapatkan Tips Penyusuan Mudah oleh Cikgu Susu di link ini: Buku 4 Rahsia Penyusuan Ibu Bekerjaya


Thursday, 8 October 2015

SUSU DROP MENDADAK

Penyusuan ibu adalah satu perjalanan yang penuh memori buat ibu dan bayinya. Ia suatu pengalaman yang indah tetapi kadangkala anda akan menghadapi saat-saat sukar, naik dan turun sepanjang tempoh ini.

Ada ibu yang kecundang dan menyerah kalah dalam tempoh genting ini. Tetapi ramai yang saya kenali masih tegar, tegap dan kukuh dengan pendirian sendiri memastikan amanah kurniaan Allah diberikan susu ibu walau apa pun cabaran yang tiba. Pelbagai usaha dilakukan, pertolongan dan perkongsian dari rakan-rakan yang sudah melalui dan survived waktu sukar itu, membantu mereka mempersiapkan diri. Dan akhirnya they survived and succeed.

Sebab itu lah, kita sebagai ibu harus sentiasa update ilmu. Ilmu untuk menjadi ibu. Ilmu untuk menyusukan anak. Ilmu untuk menjadi hamba Allah yang bermanfaat bukan sahaja untuk diri sendiri, tetapi untuk anak-anak sebagai saham akhirat kita.

Minggu ini kerap saya dihubungi ibu-ibu yang mempunyai masalah yang sama: Susu drop mendadak. 

Sumber, Google


Jadi, ada beberapa perkara saya nak kongsikan dengan anda jika anda menghadapi masalah ini:

1. Jadual memerah 1 minggu sebelum.

Periksa semula jadual memerah anda 1 minggu sebelum anda mula notice susu merudum secara mendadak. Seorang ibu menyusu yang bekerja sepenuh masa perlu tahu menguruskan masa dan mesti mempunyai jadual memerah yang konsisten. Kenalpasti adakah beberapa hari sebelum susu drop, anda mematuhi jadual memerah anda? Ibu disarankan memerah sekitar setiap 2-3 jam sekali di pejabat kerana berpadanan dengan pattern penyusuan bayi yang menyusu dengan kerap (sekitar 8-12 kali sehari bila bersama ibu).

2. Emosi.

Bagaimanakah keadaan anda di tempat kerja anda? Sesetengah ibu bekerja berdepan dengan cabaran yang sangat hebat di tempat kerja. Ada yang tidak mendapat sokongan dari bos, ada yang diperli rakan sekerja yang lain. Ada juga ibu dengan bebanan kerja yang sangat banyak. Akibatnya, ibu ini melalui keadaan yang sangat stress pada waktu kerja. 

Tahukah ibu, anda perlu sentiasa bersedia menghadapi tekanan dan cuba menenangkan diri. Stress boleh menyebabkan hormon oksitosin terbantut dan menyebabkan pengeluaran susu tidak lancar. Lama-kelamaan ia menyebabkan penghasilan susu terganggu. 

3. Pemakanan dan minuman.

Jika anda notice sudden drop dalam milk production anda, kenalpasti diet atau corak pemakanan yang anda amalkan sekarang. Sesetengah ibu bercadang untuk menurunkan berat badan dalam jangka masa yang cepat dan terus menukar diet harian secara drastik. Ini boleh menyebabkan kandungan kalori dalam tubuh berkurang. Apabila kalori dalam tubuh berkurang, tenaga yang diperlukan untuk menghasilkan susu juga akan menurun. Ini akan mengganggu penghasilan susu anda. 

Ibu, pastikan anda mengamalkan pemakanan yang sihat dan lengkap ya.

4. Pam susu.

Pastikan pam susu anda masih berfungsi dengan baik. Kebanyakan pam susu perlu diservis setelah beberapa lama digunakan. Antara simptom pam susu anda perlu diperiksa atau diservis adalah apabila kekuatan sedutan sudah mula perlahan (tidak seperti di awal penggunaan dahulu), dan anda mengambil masa yang lama untuk mengosongkan breast jika dibandingkan di awal penggunaan pam susu itu dahulu.

Anda juga mesti tahu cara penggunaan pam susu yang betul bagi memastikan pengeluaran susu adalah efektif. Cara menggunakan pam susu yang salah juga boleh menyebabkan breast tidak dikosongkan dengan baik lalu memberi kesan kepada kuantiti perahan anda.

5. Pil perancang / suntikan perancang.

Tidak dinafikan pengambilan pil perancang penting untuk membantu anda merancang keluarga. Tetapi anda perlu tahu sesetengah pil perancang yang tidak sesuai dengan tubuh anda akan mengganggu penghasilan susu anda. Tips yang saya perolehi dari yang pakar, pil perancang yang sesuai diambil oleh ibu menyusu (yang tidak mengganggu penghasilan susu) adalah jenis Progesterone Only Pill. Jika pil yang anda ambil mengandungi kombinasi Estrogen-Progesterone, besar kemungkinan boleh mengganggu produksi susu anda. 

Dapatkan nasihat yang betul daripada doktor peribadi / pegawai farmasi anda sebelum mengambil sebarang pil perancang. 

6. Ujian kehamilan - Hamil lagi?

Jika kesemua rutin ibu menyusu sudah anda lakukan dengan istiqamah termasuk 5 perkara di atas, tetapi masih mengalami susu merudum, saranan saya lakukan Ujian Air Kencing (UPT) untuk mengesahkan jika anda hamil lagi. 

Dalam beberapa kes yang saya kendalikan sebelum ini, ibu mengalami masalah susu merudum secara tiba-tiba (dalam jangka masa 1-2 minggu, kuantiti susu mula menurun). Selepas membetulkan rutin dan menjaga semula pemakanan, susu masih tidak meningkat. Beberapa hari selepas itu, ibu menghubungi saya semula dan mengesahkan beliau hamil lagi.

Jika ini berlaku kepada anda, bersyukur dengan rezeki kurniaan Allah. Anda perlu tahu, disebabkan perubahan hormon ketika anda hamil, kuantiti susu akan menurun secara semulajadi. 


Walau apapun keadaan kita, Allah telah mengingatkan kita akan tanggungjawab untuk menyusukan anak kita semampu boleh. What matter most is not necessarily the end result, but our effort to make it work. Selagi mampu, usaha sebaik mungkin ibu. Usah cepat berserah kepada situasi dan keadaan. 

Tetapi jika tidak mampu (disebabkan masalah kesihatan atau hamil lagi), anggapkan ia sebagai ujian yang Allah berikan kepada kita. Usah sekali-kali menilai ujian itu sebagai halangan. Kerana jalan cerita kita adalah ketentuan yang sudah ditulis di Lauh Mahfuz.



Semoga perkongsian hari ini bermanfaat untuk anda semua.



Jumpa cikgu di Seminar Mudahnya Menyusu. Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com

Di bawah ini adalah jadual kelas-kelas saya. Kelas bermula 9.00 am - 2.00 pm (5 jam).

10 Oct : Johor Bharu, Suria City Hotel

11 Oct : Melaka, Angsana Hotel

23 Oct : Kota Bharu, Suria Hotel

24 Oct : Kuala Terengganu, TH Hotel

25 Oct : Kuantan, Batik Boutique Hotel

8 Nov : POTG Kelana Jaya

14 Nov : Kuching, Abell Hotel

15 Nov : Kota Kinabalu, TH Hotel

Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com





Cikgu Susu Anda


Nak beli breast pump berkualiti? Klik di link ini: www.pumponthego.com/shopnow
Dapatkan Tips Penyusuan Mudah oleh Cikgu Susu di link ini: Buku 4 Rahsia Penyusuan Ibu Bekerjaya