Friday, 13 March 2015

SEORANG IBU YANG LEMAH DAN CEPAT PUTUS ASA




Assalamualaikum dan hai mommies, cikgu nak berkongsi rasa hari ini. Ada ibu..

Nak menyusu tapi sakit puting, dah terbayang nak bagi susu formula. Baby kerap menyusu, rasa macam letih sangat-sangat, dah rasa malas nak directfeed, nak bagi dalam botol je. Penat badan, sakit pinggang, sakit breast sebab bengkak, susu banyak, pun boleh rasa nak stop menyusu.

Sungguh. Tidak berniat nak condemn atau menyelar sesiapa, tapi inilah yang kebanyakan ibu yang hubungi, yang jumpa saya rasa. Dan jangan tak percaya, saya sendiri pernah rasa macam ni!! Tapi saya menyesal sangat sebab tak bersedia dari awal, dan itulah permulaan episod kesakitan dan kejayaan saya.

Sebab itu, saya nak ingatkan anda semua yang nak jadi ibu, kita ni kena kuat. Jangan jadi lemah dan cepat give up! Setakat sakit sikit-sikit, takkan nak terus mengalah. Come on, you are stronger than you thought you were. Tak percaya?
Kita dah kandung anak sampai 9 bulan, 40 minggu, ke hulu ke hilir dengan si kecil itu, tag him/her along. Without fail. Without fail. Kita bertarung nyawa, tak tahu akan hidup atau sudah sampai hayat kita saat melahirkan anak-anak. Some of you spent more than 1 day for unbearable labor pain, and yet, here you are, reading this and survived! MashaAllah.



Penyusuan itu satu perjalanan yang indah. Betul, ia tidak sentiasa indah, sebab akan ada onak dan duri, cabaran. Allah nak bagi kita pahala, tapi Dia akan uji kita pada masa yang sama, teruskah kita percaya pada Dia dan ketetapan untuk menggalas 24 hours job ini? Atau menyerahkah kita tanpa usaha sehabis penat, tawakal setulus hati, lalu pasrah dengan anggapan sendu, "setakat ni je rezeki anak aku.."?

NAK BERJAYA MENYUSU PERLU ADA ILMU. 
Anda perlu belajar, baru anda tahu dan yakin sebenarnya ia mudah. And i am still learning too.

Mungkin masa saya terhad untuk membantu anda semua, seorang demi seorang, dari rumah ke rumah. Sebab itu saya adakan kelas ini, supaya saya masih berpeluang menolong anda. Bonus untuk anda, anda dapat kawan-kawan yang akan bersama anda sepanjang perjalanan 2 tahun itu.

Masih ada beberapa kerusi untuk anda yang nak saya bantu. InshaAllah, dengan izin Allah.

Kelas Ahad, 15 Mac ini. Daftar di sini: mudahnyamenyusu.gr8.com





Maafkan saya atas ketelanjuran kata, dan jika ada yang terguris hatinya.



Salam Cinta Susu Ibu,
Zuain Ghani
Cikgu Susu Anda
cikgususu.com

No comments:

Post a Comment