Friday, 31 July 2015

BENGKAK SUSU TAK SURUT-SURUT

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad S.A.W.. Semoga Allah merahmati setiap hari kita dan memberi barakah ke atas segala urusan kita selagi bernyawa dan memegang tugas sebagai ibu kepada khalifah kecil kita.

MashaAllah, masalah yang tidak pernah hilang dan boleh saya katakan dialami oleh hampir setiap ibu menyusu adalah bengkak susu. Sama ada semasa berpantang, selepas berpantang atau apabila mahu berhenti menyusu pun ada. Keadaannya dan masa berbeza, tetapi situasi dan punca almost sama. Hari ini, saya mahu kongsikan satu lagi situasi dari email yang saya terima:

Soalan ibu: 

"Kebelakangan ini, saya menghadapi masalah bengkak susu, di mana hampir 5bulan bengkak masih belum surut. Saya dah follow up dengan pakar, dan ultrasound tunjuk banyak bengkak susu, dan tak ada masalah lain.

1. Bagaimana saya nak kurangkan/surutkan bengkak susu ni sebelum jadi nanah?
​2. Saya mengalami sakit, apabila perah susu kebelakangan ni, kurang pasti kenapa?apakah kemungkinan yang perlu saya ambil kira untuk kurangkan sakit ni?
Pam yang saya guna, medela freestyle.​"


Gambar hiasan, Google.




Jawapan Cikgu Susu:

Mencegah lebih baik dari mengubati. Sebelum belajar cara menangani bengkak susu, amat penting kepada anda untuk mengetahui apakah punca berlakunya bengkak susu supaya masalah yang sama tidak berulang lagi dan anda tahu dimana kesilapan anda and learn you lesson from there. 

Bengkak susu adalah signal yang diberi badan apabila susu tidak dikeluarkan sepenuhnya dari breast, atau pengeluaran susu itu tidak efektif. Apabila payudara tidak dikosongkan dengan baik mengikut waktu yang sesuai, saluran susu akan mula tersumbat. Bengkak susu yang tidak dirawat boleh menyebabkan radang payudara dan nanah.

7 punca berlaku bengkak susu:

1. Lambat memulakan penyusuan kali pertama(Late on set on breastfeeding)

Lambat memulakan penyusuan selepas bersalin boleh menyebabkan cecair dalam badan terkumpul di kawasan payudara, sekaligus menyebabkan kesukaran kepada bayi untuk menyusu apabila keadaan payudara membengkak.


2. Lekapan yang tidak betul. (Poor latch)

Lekapan yang tidak betul akan menyebabkan susu tidak dapat dikeluarkan dengan efektif dari payudara. Ini juga menjadi penyebab kepada masalah luka pada payudara dan bayi tidak cukup susu.


3. Penyusuan / pemerahan yang tidak kerap(Inadequate feeding/pumping).

Penyusuan yang tidak kerap menyebabkan payudara tidak dikosongkan dengan kerap dan pada waktu yang sesuai maka susu ibu tidak keluar dengan lancar. Jarak masa antara sesi memerah yang terlalu lama juga berpotensi menyebabkan saluran susu tersumbat. Sesi memerah paling sesuai untuk memastikan kelancaran aliran susu dan mengelakkan bengkak susu adalah setiap 2-3 jam sekali.


4. Penyusuan berjadual(Scheduled feeding).

Penyusuan berjadual boleh menyebabkan bengkak susu dimana bayi menyusu mengikut jam yang ditetapkan, iaitu pada waktu-waktu tertentu. Sebetulnya, bayi perlu menyusu mengikut signal-signal yang diberikan oleh bayi sendiri, seperti apabila tidur bayi mula terganggu, bayi mula mengecap-ngecap dan menghisap bibir/jari. Menangis adalah tanda paling akhir. 


Apabila bersama bayi, amalkan penyusuan on demand iaitu mengikut tanda-tanda yang ditunjukkan bayi, bukannya melihat kepada jam. (Watch the baby, not the clock).

5. Menetapkan masa menyusu di setiap belah payudara(5 or 10 minutes rules on each breast).

Bayi sepatutnya menyusu di sebelah payudara sahaja sehingga dia melepaskan sendiri payudara itu. Selepas itu, barulah ibu susukan bayi di sebelah payudara lagi. Kerap menukar payudara (switch sides) semasa menyusu menyebabkan susu tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya dari setiap belah payudara. Ini boleh menyebabkan masalah bengkak susu. Ia juga menjadi sebab bayi tidak menerima kandungan lemak dalam susu (hindmilk) yang cukup. 

6. Tertinggal sesi memerah. (Skip pumping session)

Bagi ibu yang mempunyai jadual kerja yang terlalu padat, sesekali anda pernah tertinggal sesi memerah kerana batasan tugas dan waktu di office. Perkara ini boleh menyebabkan masalah bengkak susu.

Secara fitrah, badan ibu sudah ada rutin penghasilan dan pengeluaran susu mengikut demand bayi (sekerap 1-2 jam sekali dan mengikut jadual memerah yang tetap). Pada waktu itu, badan akan mula menghantar signal seperti payudara rasa berdenyut-denyut atau susu mengalir keluar (leaking) kesan dari hormon oksitosin dan otot payudara yang mula mengecut untuk mengeluarkan susu. Jika sesi memerah tidak dilakukan, saluran susu akan mula membengkak dan tersumbat.

7. Pam susu. (Breast pump).

Penggunaan pam yang tidak sesuai terutamanya jika saiz corong pam terlalu kecil dengan puting ibu boleh menyebabkan susu tak dapat keluar dengan baik dari payudara. Salah satu tanda nak tahu anda menggunakan saiz corong yang salah adalah, setiap kali memerah anda rasa sakit atau pedih pada puting susu. Jika berlaku begini, gunakan corong pam yang lebih besar. 

Contoh: Medela Freestyle ada 3 saiz corong.  Saiz M (24mm) default size, extra shield yang diberi bersaiz L (27mm). Saiz yang lebih besar adalah XL (30mm). Tukar ke saiz yang lebih besar jika perlu. Sewaktu memerah, anda sepatutnya tidak merasa sakit dan pedih pada bahagian nipple.

Keadaan pam susu atau bahagian tertentu pada pam susu yang sudah rosak (breast pumps / parts malfunction) juga boleh menyebabkan kadar sedutan pada pam tidak mencukupi untuk mengeluarkan susu dengan efektif. Periksa semula bahagian-bahagian pada pam susu untuk memastikan ia dalam keadaan yang baik sebelum memerah.

Saya juga pernah mengalami bengkak susu yang teruk (severe engorgement), sampai demam-demam tau. Hasil dari bengkak susu itu menyebabkan saya mengalami ketulan pada bahagian pada payudara. Berikut adalah steps yang saya lakukan untuk menghilangkan bengkak dan ketulan susu itu.


TIPS MENGHILANGKAN BENGKAK SUSU:

1. Mandi air panas selama 15-20 minit. Halakan air panas ke bahagian breast. Semasa mandi, buat urutan secara membulat ke seluruh bahagian breast dengan sedikit pressure di bahagian ketulan (jika ada).

2. Isi air panas dlm botol storage susu. Golek-golekkan di bahagian ketulan sambil urutan pada breast. (Hot compress)

3. Lakukan urutan dari atas ke bawah, arah tampuk hitam (areola) di seluruh breast.

4. Susukan bayi sekerap mungkin. Golekkan botol air panas tadi pada kawasan bengkak/ketulan sepanjang penyusuan. Selang selikan dengan urutan pada breast

5. Jika bayi sudah kenyang atau sudah tidak mahu menyusu, pam sekerap mungkin sehingga ketulan/bengkak surut (2 jam sekali dengan sedutan yang rendah). Golekkan botol air panas tadi sepanjang mengepam. Selang selikan dengan urutan pada breast.

6. Elakkan ais buat masa ini, tambahkan pengambilan AIR SUAM 1 gelas 300-350ml setiap 1 jam.

7. Saluran susu yang membengkak / berketul, akan menghalang aliran susu keluar dengan laju. Sebab itu aliran susu menjadi perlahan apabila menggunakan breastpump. Kuantiti perahan juga menjadi sedikit disebabkan bengkak susu.

8. Hot compress/massage membantu melegakan bengkak dan meleraikan saluran susu supaya aliran susu kembali normal.

9. Jika kelihatan merah-merah pada kulit di bahagian payudara yang bengkak atau ketulan susu, ini tanda-tanda anda mengalami radang payudara. Gunakan cold compress (tuam dengan tuala sejuk/ botol storage berisi air sejuk (iced water)) selama 10-15 minit dulu sebelum hot compress untuk menghilangkan radang. 

10. Jika anda mengalami radang payudara, saya sarankan anda berjumpa dengan doktor untuk pemerhatian dan rawatan lanjut.


Penyelesaian bengkak susu saya pada waktu ini adalah step 1-8. Tetapi yang terakhir yang terus menghilangkan ketulan itu adalah hisapan bayi saya sendiri kerana hanya bayi mempunyai kuasa sedutan yang sesuai untuk melancarkan semula aliran susu. Jadi, jika anda bersama bayi anda, kerapkan direct feeding untuk mengelakkan masalah seperti ini. 

Jika tiada bayi bersama atau EP mom, amalkan urutan payudara setiap kali sebelum dan selepas memerah untuk mengelakkan bengkak susu. 


Saya doakan penyusuan anda dipermudahkan Allah.





Cikgu Susu Anda







Nak beli breast pump murah? Klik di link ini: www.pumponthego.com/shopnow






14 comments:

  1. salam....saya dah 2 hari jadi bengkak susu....dah cuba tuam ngn air panas n urut....masih bengkak...sakit...sampai demam....
    apa.lg yg patut sy buat....

    ReplyDelete
  2. salam....saya dah 2 hari jadi bengkak susu....dah cuba tuam ngn air panas n urut....masih bengkak...sakit...sampai demam....
    apa.lg yg patut sy buat....

    ReplyDelete
  3. Salam saya dah 2 ari alami bengkak susu.Dah tuam dgn air panas pon x berkesan.dah buat marmet pon x keluar gak susu. Ape lg yg boley bantu saya.

    ReplyDelete
  4. Salam saya dah 2 ari alami bengkak susu.Dah tuam dgn air panas pon x berkesan.dah buat marmet pon x keluar gak susu. Ape lg yg boley bantu saya.

    ReplyDelete
  5. mknanya kalau dh ada radang,tuam sejuk dlu bru tuam pns ye?skt smpai ke kepala bl dh de bgkak ketul2 ni....tq for the infos

    ReplyDelete
  6. mknanya kalau dh ada radang,tuam sejuk dlu bru tuam pns ye?skt smpai ke kepala bl dh de bgkak ketul2 ni....tq for the infos

    ReplyDelete
  7. Bgaimana teknik penyusuan bg ibu yg mmpunyai nipple yg pendek atau rata.

    ReplyDelete
  8. Bgaimana teknik penyusuan bg ibu yg mmpunyai nipple yg pendek atau rata.

    ReplyDelete
  9. Boleh apply tip hilangkan bengkak susu nih nanti.

    ReplyDelete
  10. Terima kasih atas perkongsian Puan. Bengkak dari pukul 12 tengah hari waktu bekerja. Macam2 dah buat. Sakit sangat. Alhamdulillah, mandi air panas dan akhirnya bayi bangun menyusu pukul 12 pagi. Nikmatnya rasa hilang bengkak. MasyaaAllah. Memang Allah jadikan penyusuan ibu kepada bayi saling melengkapi. Pam canggih macam mana pun, tiada yang setanding hisapan terus daripada anak. Kesian ibu2 yang bengkak berhari2 tu. Tak dapat bayangkan sakitnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak taknak hisao direct😭😭😭

      Delete
    2. bgi sye tolong hisap direct sampai surut

      Delete