Wednesday, 30 September 2015

6 TIPS SEIMBANGKAN KUANTITI SUSU KIRI DAN KANAN

Payudara adalah aset kepada wanita dan ibu. Ia bukan sahaja zon yang paling disukai anak tetapi juga ada sumber makanan bayi di situ. No wonder lah anak-anak suka sangat dipeluk ibu kan.

Jadi of course lah kita begitu concern dengan keadaan payudara kita, tak gitu. Tetapi apabila sudah mula menyusu, sesetengah ibu mengalami masalah ini: hasil perahan sebelah kiri dan kanan tidak seimbang, saiz breast tak sama besar. Aduhai, boleh bikin stress ye dak. 

Jangan begitu, buat ibu menyusu stress is totally not good ok.

Sebelum ini cikgu sudah bincangkan sebab terjadi masalah ini (perahan di kiri dan kanan tidak seimbang). Mari kita recall: 



1. Aliran susu yang perlahan, terlalu laju atau susu mula berkurang.

2. Bayi suka menyusu di sebelah payudara sahaja.

3. Ibu suka menyusukan bayi di sebelah payudara sahaja.

4. Keadaan payudara ibu secara genetik mempunyai kelenjar susu yang tidak sama banyak pada kiri dan kanan breast.

5. Pernah melakukan pembedahan atau mengalami kecederaan pada payudara.

Dalam sedar atau tidak sebenarnya ada juga tindakan kita yang mempengaruhi penghasilan susu di kiri dan kanan breast, menyebabkan hasil perahan tidak seimbang. Maka, sebelah breast menjadi kurang produktif berbanding yang sebelah lagi. Akibatnya, saiz pun tak sama! Oh no!

Contoh hasil perahan tidak seimbang, Google.



Bagaimana nak seimbangkan semula penghasilan susu di kedua-dua belah breast:

*Penghasilan susu kurang = dirujuk sebagai kurang produktif
*Penghasilan susu banyak = dirujuk sebagai lebih produktif

1. Utamakan direct feeding di sebelah yang kurang produktif.

Semasa memulakan penyusuan, offer dulu sebelah yang kurang produktif kepada bayi. Hisapan bayi di awal penyusuan yang lebih kuat (vigorous) pada permulaan ini akan memberi rangsangan kepada kelenjar susu menggiatkan penghasilan susu.

2. Susukan di sebelah yang kurang produktif semasa bayi mengantuk (drowsy).

Kadang-kadang disebabkan aliran susu yang perlahan bayi tidak gemar menyusu di sebelah itu. Offer breast yang kurang produktif ini dulu semasa bayi mengantuk, kerana biasanya dalam situasi ini bayi akan menerimanya dengan baik.

Amalkan breast compression untuk membantu aliran susu menjadi lebih laju. Breast compression juga akan membantu saluran susu mengalirkan susu dengan lebih lancar.

3. Tukar/ pelbagaikan posisi semasa menyusu.

Some babies prefer posisi tertentu sahaja semasa menyusu. Kadangkala ibu silap tafsir ingatkan baby suka menyusu di sebelah breast sahaja. Sebenarnya tidak juga. Cuba tukarkan / guna posisi lain supaya bayi dapat menyusu di sebelah yang jarang diminumnya itu. Antara posisi yang membantu adalah football hold.

4. Tandem pumping.

Jika bayi sedang menyusu di sebelah yang lebih produktif, gunakan pam susu untuk memerah sebelah yang kurang produktif. Dengan cara ini, stimulasi yang diberikan kepada kedua-dua belah breast adalah setara, dan extra stimulasi dapat diberikan kepada sebelah yang kurang produktif itu.

Sama juga, jika bayi sedang menyusu di sebelah yang kurang produktif, gunakan pam susu untuk memerah sebelah lagi supaya aliran susu lebih lancar, dan penghasilan susu di breast yang produktif ini tidak terganggu.

5. Lebihkan sesi memerah di sebelah yang kurang produktif.

Contohnya jika anda memerah kedua belah breast selama 20 minit, tambah lagi 10 minit sesi memerah khas untuk sebelah yang kurang produktif itu sahaja. Dengan cara ini anda memberi extra stimulation kepada sebelah itu. Maka, kelenjar susu akan mendapat signal untuk meningkatkan penghasilan susu.

6. Pam selepas menyusu.

Utamakan direct feeding kepada sebelah yang kurang produktif dulu. Selesai penyusuan, gunakan pam susu untuk memerah di sebelah itu. Teruskan memerah selama 10-15 minit walaupun sedikit/tiada susu yang keluar. Cara ini adalah untuk memberitahu breast itu untuk menghasilkan susu dengan lebih banyak lagi.

Selain menggunakan pam susu, anda juga boleh melakukan perahan tangan (marmet) ya.


Berikan masa selama 1-2 minggu kepada badan anda untuk membiasakan diri dengan rutin baru dan signal baru yang dilakukan ini. Tempoh masa cepat atau lambat bergantung kepada usaha dan tindak balas badan masing-masing. Ada ibu mula nampak perubahan kuantiti susu seawal 3-5 hari sahaja. 


P/S: Setiap kali selesai menyusu dan memerah mesti makan dan minum ya. Ini untuk mempercepatkan penghasilan susu dan breast refill semula.

Sabar dan istiqamah, pasti anda dapat lihat kesannya!



Seminar Mudahnya Menyusu.

Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com

Di bawah ini adalah jadual kelas-kelas saya. Kelas bermula 9.00 am - 2.00 pm (5 jam).

3 Oct : Seremban, Oakland Commerce Square

4 Oct : POTG Kelana Jaya

10 Oct : Johor Bharu, Suria City Hotel

11 Oct : Melaka, Angsana Hotel

23 Oct : Kota Bharu, Suria Hotel

24 Oct : Kuala Terengganu, TH Hotel

25 Oct : Kuantan, Batik Boutique Hotel

8 Nov : POTG Kelana Jaya

14 Nov : Kuching, Abell Hotel

15 Nov : Kota Kinabalu, TH Hotel

Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com





Cikgu Susu Anda


Nak beli breast pump berkualiti? Klik di link ini: www.pumponthego.com/shopnow





Dapatkan Tips Penyusuan Mudah oleh Cikgu Susu di link ini: Buku 4 Rahsia Penyusuan Ibu Bekerjaya


Tuesday, 29 September 2015

OUCH.. BABY MENGGIGIT!

Ouch.. sakitnya bila baby menggigit. Ada ibu yang setiap kali nak menyusu baby menggigit. Sampai ketap-ketap bibir menahan sakit. 

Ada ibu yang sampai luka, melecet dan berdarah pada bahagian nipple akibat digigit baby. Tapi masih terus menyusukan anak waktu itu, sebab kata kawan, "Biasa lah tu, baby nak tumbuh gigi..". Jadi andaian ibu, aduhai terpaksa lah tahan gamaknya ya.







Adakah benar baby menggigit semasa menyusu?

Sebenarnya bayi tidak akan menggigit semasa menyusu. Kerana semasa menyusu, lidah bayi akan berada di bawah tampuk hitam (areola) ibu dan lidah ini akan cover bahagian gigi/ gusi bawah bayi. Jadi bayi sebenarnya tidak menggigit jika dia sedang menyusu. 

Ya benar, ada sesetengah bayi kerap menggigit tetapi mereka tidak menggigit semasa menyusu. Kerana bayi perlu menghentikan penyusuannya dan menggerakkan lidahnya dari bahagian gusi untuk menggigit. 

Jika bukan ketika menyusu, kenapa dan bila bayi menggigit?

1. Teething / Gatal gusi.

Biasanya bayi mula mengalami bengkak, kerengsaan atau tidak selesa pada gusi apabila mula nak tumbuh gigi. Belajar untuk mengenali perubahan ini pada gusi bayi dengan menggunakan jari anda.

Gosok perlahan atau tekan gusi bayi. Kadangkala gusi akan kelihatan bengkak, kemerahan dan sedikit keras. Ini tandanya gusi mula mengeras dan bayi nak tumbuh gigi. Yey!

2. Lekapan penyusuan yang tidak betul.

Jika anda masih baru dalam penyusuan, pastikan bayi melekap dengan betul setiap kali menyusu ya. Sakit atau rasa digigit sepanjang penyusuan tidak normal. Dapatkan maklumat mengenai lekapan yang betul. 

3. Mahukan perhatian dari ibu.

Mommies, cikgu ingin berpesan. Semasa menyusu berikan sepenuh perhatian kepada anak kita. Some babies menggigit kerana tidak dapat perhatian dari ibunya. Mana kan tidak, ibu lebih suka berFB atau menonton rancangan tv kegemaran dari memberi perhatian kepadanya. Andaian bayi, mungkin sedikit gigitan manja dapat membawa perhatian ibu terhadapnya. Bukankah penyusuan menjadi lebih lancar dan 'pain & scream free' dengan attention dari ibu?

4. Bayi selesema atau hidung tersumbat.

Sesetengah bayi yang menghidap selesema merasa kurang selesa semasa menyusu kerana hidung yang tersumbat mengganggu aliran pernafasannya. Ini juga salah satu faktor bayi menggigit semasa menyusu. 

5. Penggunaan puting kosong (pacifier) atau botol susu terlalu kerap.

Penggunaan pacifier atau botol susu yang terlalu kerap boleh menyebabkan bayi confuse dengan cara hisapan semasa menyusu. Cara hisapan semasa direct feeding berbeza sekali dengan hisapan silikon puting kosong atau botol susu.

Kadangkala bayi menjadi keliru dan mula menghisap dengan cara menggigit payudara ibu seperti yang dilakukannya pada puting silikon. Walaupun nipple confusion banyak berlaku kepada bayi yang baru lahir, ia boleh juga terjadi kepada bayi yang sudah besar.


Bagaimana nak handle bayi yang suka menggigit?

Aariz, anak sulung saya sangat kerap menggigit semasa mengalami teething. Menangis-nangis saya tau! Respons yang saya berikan pula menyebabkan dia lagi seronok menggigit.  I've learnt few lessons from there. 

Semasa penyusuan Aydin, i try not to freak out dan buat relax je. Some reversed phsycology technique pun membantu. Jadi penyusuan Aydin berlangsung lancar tanpa peristiwa hitam: digigit. Berikut adalah beberapa tips yang cikgu pernah buat semasa penyusuan anak-anak dulu:

1. Kenali bila teething.

Ibu perlu belajar membaca perlakuan bayi: bilakah masanya bayi betul-betul lapar mahukan susu atau hanya mencari sesuatu untuk melegakan gatal gusi nya. Jika dia menggigit di awal penyusuan bermaksud dia sedang tidak selesa dan mahu melegakan sakit itu.

Jika tidak menggigit, bermaksud dia betul-betul mahu menyusu.

2. Leraikan lekapan jika bayi menggigit.

Ramai ibu yang saya jumpa masih terus menyusukan anaknya walaupun sedang digigit! Oh no no no no! Jika anda dapati bayi menggigit, leraikan lekapan dengan memasukkan jari kelingking anda ke mulut bayi dan tolak lidahnya. 

Elakkan terus menarik keluar puting sebab ia akan menyebabkan puting anda luka.

3. Gunakan teether.

Jika anda dapati bayi sedang gatal gusi dan menggigit semasa awal penyusuan, leraikan lekapan dan berikan teether atau soft toys yang sudah disimpan di dalam peti sejuk (chiller).  Anda boleh juga berikan makanan lembut seperti jelly atau ice cream jika anak sudah boleh menerima makanan sejuk dengan baik. 

Teether atau makanan sejuk membantu menghilangkan rengsa pada gusi bayi. Lihat keadaan bayi anda. Setelah bayi kelihatan agak selesa , baru lah susukan bayi semula.

4. Periksa lekapan semasa menyusu.

Pastikan bayi melekap dengan betul semasa menyusu. Lekapan yang salah bukan sahaja buat anda luka dan sakit, tetapi menyebabkan bayi tidak mendapat susu yang cukup dan in long term mengurangkan penghasilan susu. Masih belum confirm bagaimana lekapan yang betul? Baca lekapan yang betul di sini

5. Tukar posisi semasa menyusu.

Ada ibu yang menghubungi saya. Katanya setiap kali menyusu secara berbaring anaknya akan menggigit puting. Sampai luka dan berdarah bahagian itu dibuatnya. Kemungkinan lekapan menjadi tidak betul kerana posisi yang salah semasa menyusu.

Ibu-ibu usah turutkan rasa sakit itu. Tukar ke posisi yang betul. Posisi dan lekapan menyusu adalah salah jika ibu merasa sakit semasa menyusu dan mengalami luka. Masalah ini tidak akan berlaku jika ibu menyusu pada posisi yang betul.

Cuba amalkan posisi pegangan mendakap (football hold). Gunakan posisi duduk (upright position) semasa menyusu jika bayi sedang menghidapi selesema atau hidung tersumbat. 

6. Eye contact semasa menyusu.

Secara fitrahnya, bayi memerlukan dakapan dan belaian dari ibu semasa menyusu. Termasuklah hubungan mata ke mata dari ibu ke arahnya. Kerapkan eye contact dengan bayi semasa menyusu. Bayi yang kecil membentuk sifat diri dari stimulasi dari ibu termasuklah melalui sentuhan, perlakuan, percakapan dan secara psikologi semasa menyusu. 

Posisi football hold dan upright juga boleh membantu bayi yang inginkan perhatian dari ibu semasa menyusu kerana kedudukan ibu dan bayi yang lebih rapat.


7. Komunikasi dengan bayi.

Secara personal, cara ini paling terbukti berkesan kerana semasa penyusuan Aydin dulu, hanya 2 kali sahaja dia menggigit kerana gatal gusi. Setelah saya mula kenali masalah teething itu, setiap kali sebelum menyusu saya akan memberitahunya, "Kalau gigit tak dapat susu tau sebab Ummi sakit."

Saya ulang setiap kali sebelum menyusu. Alhamdulillah selepas 3 kali memberi arahan ini, dia tidak menggigit lagi. Seolah-olah dia lupa gatal gusinya, Aydin menyusu dengan baik sehingga bercerai susu.


**Menghentikan penyusuan ketika breast/puting mengalami luka boleh merisikokan bayi tidak lagi mahu menyusu secara direct feeding selepas itu.

Jadi saya menggalakkan ibu meneruskan penyusuan dari payudara walaupun masih ada luka. 

Tips menyusu jika breast/puting luka:

1. Tuamkan bahagian luka dengan ais atau tuala yang telah dilembapkan dgn air sejuk / ais sebelum menyusu. 

Ini akan membantu mengurangkan rasa sakit pada bahagian yang luka semasa menyusu.

2. Sapu susu ibu di akhir sesi memerah/menyusu (hindmilk) pada tempat luka setiap kali selepas menyusu/memerah dan biarkan ia kering dalam masa 10 minit sebelum ibu menutup bahagian itu atau memakai bra.

3. Elakkan pemakaian breast pad yang lembap untuk mengelakkan jangkitan kuman/kulat pada bahagian yang luka.


Seminar Mudahnya Menyusu.

Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com

Di bawah ini adalah jadual kelas-kelas saya. Kelas bermula 9.00 am - 2.00 pm (5 jam).



3 Oct : Seremban, Oakland Commerce Square

4 Oct : POTG Kelana Jaya

10 Oct : Johor Bharu, Suria City Hotel

11 Oct : Melaka, Angsana Hotel

23 Oct : Kota Bharu, Suria Hotel

24 Oct : Kuala Terengganu, TH Hotel

25 Oct : Kuantan, Batik Boutique Hotel

8 Nov : POTG Kelana Jaya

14 Nov : Kuching, Abell Hotel

15 Nov : Kota Kinabalu, TH Hotel

Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com





Cikgu Susu Anda


Nak beli breast pump berkualiti? Klik di link ini: www.pumponthego.com/shopnow



Dapatkan Tips Penyusuan Mudah oleh Cikgu Susu di link ini: Buku 4 Rahsia Penyusuan Ibu Bekerjaya

Monday, 28 September 2015

JEREBU DAN IBU MENYUSU

Sejak beberapa minggu ni rasa macam duduk di Cameron Highland pula. Langit berkabus, matahari dan bulan pun sudah kelihatan samar-samar akibat jerebu.

Banyak sekolah sudah diarahkan untuk ditutup demi keselamatan anak-anak. Bagi ibu bapa yang bekerja, kita boleh tutup tingkap aje lah ye.

Semakin hari semakin teruk Index Pencemaran Udara. Sesetengah kawasan sudah mencecah 200. Naik risau juga memikirkan kesihatan kita.

Bagi ibu menyusu, penyusuan ibu seharusnya diteruskan bagi memberi perlindungan terbaik untuk anak kita. Walaupun kesihatan kita dan anak-anak mungkin sedikit terjejas akibat masalah jerebu ini, teruskan menyusu anak seperti biasa ya.


Jerebu boleh mempengaruhi kesihatan anak kita, Gambar: Google


Antara simptom yang biasa dihadapi oleh ibu dan anak ketika jerebu ini adalah:

1. Selesema
2. Sakit tekak
3. Sakit mata
4. Satuk
5. Dehidrasi
6. Gatal-gatal atau ruam pada kulit.

Sebab itu lah saya sangat menyarankan ibu semua teruskan penyusuan kerana susu ibu akan menyalurkan antibodi terbaik yang diperlukan oleh bayi untuk mengekalkan kesihatan yang optimum.

Saranan cikgu kepada semua ibu menyusu:

1. Banyakkan pengambilan air suam untuk memastikan badan kita terus cukup air. Kerana jerebu menyebabkan kita kehilangan banyak air.

2. Tambahkan pengambilan Vitamin C dalam bentuk buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Jangan lupa kupas kulit atau cuci buah dengan baik sebelum makanan bagi mengelakkan risiko pencemaran pestisid pula. (Kalau buah/ sayur yang ditanam sendiri, no problem ya).

3. Susukan bayi anda sekerap yang boleh supaya anak terus mendapat susu ibu dengan kebaikan dan antibodi yang diperlukan tubuhnya.

4. Stay indoor mommies. Kalau ada plan nak berjalan-jalan atau bersiar-siar terutamanya di kawasan yang IPU nya tinggi, tangguhkan dulu hajat itu. Utamakan keselamatan diri dan anak-anak ya. Banyakkan aktiviti indoor bersama anak-anak.

5. Bagi anak yang sudah mula makan dan minum, selain dari kerap menyusu, tambahkan pemberian cecair dalam bentuk air suam dan jus buah-buahan terutamanya di rumah pengasuh bagi mengelakkan masalah kekeringan air pada anak.

6. Jika IPU di kawasan mommies lebih dari 150, pakai mask untuk melindungi diri dari pencemaran yang teruk. Mask terbaik adalah dari jenis N95, dapatkan dari farmasi atau klinik berdekatan anda.

Ibu, marilah kita berdoa supaya kita dan anak-anak dikurniakan kesihatan yang baik sepanjang musibah ini. Seperti kata Nabi: 

"Doa seorang ibu untuk anaknya laksana doa seorang nabi terhadap umatnya." (Hadis Riwayat Imam ad-Dailamiy)


Despite of keadaan jerebu, cikgu masih meneruskan Seminar Mudahnya Menyusu.

Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com

Di bawah ini adalah jadual kelas-kelas saya. Kelas bermula 9.00 am - 2.00 pm (5 jam).



3 Oct : Seremban, Oakland Commerce Square

4 Oct : POTG Kelana Jaya

10 Oct : Johor Bharu, Suria City Hotel

11 Oct : Melaka, Angsana Hotel

23 Oct : Kota Bharu, Suria Hotel

24 Oct : Kuala Terengganu, TH Hotel

25 Oct : Kuantan, Batik Boutique Hotel

8 Nov : POTG Kelana Jaya

14 Nov : Kuching, Abell Hotel

15 Nov : Kota Kinabalu, TH Hotel

Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com





Cikgu Susu Anda


Nak beli breast pump berkualiti? Klik di link ini: www.pumponthego.com/shopnow


Dapatkan Tips Penyusuan Mudah oleh Cikgu Susu di link ini: Buku 4 Rahsia Penyusuan Ibu Bekerjaya


Wednesday, 23 September 2015

CUTI RAYA = CUTI MENGEPAM?

Ada yang dah bercuti hari ini? Wah wah wah... tak sabar nak raya ye. Ada yang ambil cuti seminggu untuk meluangkan masa bersama ibu ayah dan keluarga. Alhamdulillah.

Best nya dapat bersama baby sepanjang masa..

Gambar hiasan


Ada ibu bertanya saya, perlukah membawa breast pump lagi jika bayi akan sentiasa bersama ibu, dan menyusu secara direct feeding? Sebenarnya tidak perlu bawa pun tidak apa. Apatah lagi jika bayi menyusu dengan efektif dan sangat kerap. Sekerap 2 jam sekali. 

Tetapi banyak situasi yang dialami ibu: Penghasilan susu berkurangan setelah mula bekerja semula. (Selepas bercuti 1 minggu atau lebih).

Kenapa dan apa yang berlaku sebenarnya?

Some mothers produced more milk than what their baby actually eats. Ya, walaupun tanpa mereka sedari. Bahkan ramai ibu yang dalam situasi ini. Contohnya: Bayi hanya menyusu di sebelah payudara sahaja pada satu sesi penyusuan. 

Bayi akan menyusu sehingga kenyang iaitu apabila kuantiti susu yang diminum sudah memenuhi kapasiti perutnya. Bila sudah kenyang, bayi biasanya akan tidur atau menolak menyusu dari breast yang sebelah lagi. Dan akan menyusu lagi apabila lapar semula.

Dalam situasi ini, menyusu dari sebelah payudara sahaja sudah cukup untuk mengenyangkan bayi. Jika ibu tidak mengosongkan payudara yang tidak diminum bayi (yang sebelah lagi tu), badan akan mendapat signal untuk memperlahankan penghasilan susu. 

Jika ibu terus menerus tidak mengosongkan breast yang masih penuh, lama-kelamaan badan akan menghasilkan susu mengikut keperluan bayi sahaja. 

Ya, susu masih cukup untuk bayi jika bayi sentiasa bersama ibu dan ibu tidak perlu meninggalkan bayi untuk bekerja.

Apa yang terjadi bila ibu kembali bekerja?

Di pejabat, kebanyakan ibu tidak dapat memerah sekerap bayi menyusu bila bersamanya. Bayi boleh menyusu sekerap 8 - 12 kali sehari on demand (direct feeding). Tetapi kadang-kadang jarang sekali ibu dapat memerah sekerap penyusuan bayi dalam sehari.

Ini menyebabkan penghasilan susu tidak konsisten.

Apa yang perlu ibu lakukan semasa bercuti?

Cuti raya = Teruskan mengepam

Bagi ibu bekerja sepenuh masa, walaupun sepanjang bercuti anda berpeluang menyusukan bayi secara direct feeding, anda perlu meneruskan sesi memerah seperti di pejabat.

Utamakan direct feeding semasa bersama bayi dan lakukan perahan selepas menyusu. Tidak lama, hanya 10 minit untuk setiap breast (jika bayi menyusu di kedua-dua belah payudara). 

Atau 20-30 minit pada sebelah breast lagi (jika bayi hanya menyusu di sebelah payudara sahaja pada satu sesi penyusuan) untuk mengosongkan kedua-dua payudara.

Benar, hasil perahan selepas menyusu tidak banyak, atau pun kadang-kadang keluar angin aje. Namun, bukan kuantiti yang dikejarkan, tetapi untuk mengekalkan konsep demand vs supply dengan cara mengosongkan breast dan memastikan badan anda terus bekerja untuk menghasilkan susu mengikut rutin biasa. 

Badan akan menghasilkan lebih banyak susu apabila payudara kosong. Umpama tangki air, apabila tangki kecil kosong, tangki besar mendapat signal untuk mengisi tangki kecil itu lagi.  

Jika anda mengalami masalah kekurangan susu, anda boleh amalkan cara yang sama iaitu, memerah setiap kali selepas menyusu. 


Working mommies, ingat tau, cuti raya tidak bermaksud cuti mengepam ya. Teruskan memerah seperti biasa. Bawa sekali breast pump balik kampung, pam susu manual pun sudah memadai. Atau boleh amalkan perahan tangan (marmet).


Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua.


P/S: Siapa puasa hari ni boleh amalkan tips ini: Tips Puasa dan Maintain Susu


Jom jumpa saya di Seminar Mudahnya Menyusu.

Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com

Di bawah ini adalah jadual kelas-kelas saya. Kelas bermula 9.00 am - 2.00 pm (5 jam).



3 Oct : Seremban, Oakland Commerce Square

4 Oct : POTG Kelana Jaya

10 Oct : Johor Bharu, Suria City Hotel

11 Oct : Melaka, Angsana Hotel

23 Oct : Kota Bharu, Suria Hotel

24 Oct : Kuala Terengganu, TH Hotel

25 Oct : Kuantan, Batik Boutique Hotel

8 Nov : POTG Kelana Jaya

14 Nov : Kuching, Abell Hotel

15 Nov : Kota Kinabalu, TH Hotel

Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com





Cikgu Susu Anda
PumpOnTheGo


Rujukan:

1. 4 Rahsia Penyusuan Ibu Bekerjaya.




Nak beli breast pump berkualiti? Klik di link ini: www.pumponthego.com/shopnow


Dapatkan Tips Penyusuan Mudah oleh Cikgu Susu di link ini: Buku 4 Rahsia Penyusuan Ibu Bekerjaya

Friday, 18 September 2015

SLOW VS LAJU

Setiap hari saya menerima banyak pertanyaan dari ibu mengenai masalah aliran susu. Some mothers don't even know that it's the milk flow problem they're having. Simptom yang selalu dihadapi ibu-ibu:

Bayi marah semasa menyusu.

Bayi mengambil masa yang lama menyusu dalam 1 sesi, kadang-kadang sampai berjam-jam .

Bayi menyusu tetapi macam main-main atau kemam puting ibu sahaja.

Memerah lebih dari 30 minit, hampir 1 jam tetapi breast masih berat dan keras.

Sesetengah ibu berpendapat bayi tidak lagi mahu menyusu darinya. Atau ada yang menganggap susunya telah kering lalu menghentikan penyusuan. Tunggu dulu..!

Tahukah anda, sebenarnya berapa lama penyusuan anda bertahan bergantung kepada bayi anda dan hisapannya. Bayi akan respon kepada aliran susu ibu. Jika lancar dan laju, dia akan berminat untuk teruskan menyusu. 

Jika perlahan, lama-kelamaan bayi anda tidak berminat lagi. 

Ibu, kalau anda sedang menghadapi simptom-simptom di atas: Kemungkinan besar anda sedang mengalami masalah aliran susu yang sangat perlahan.

Usah putus asa, kerana ia bukan pengakhiran kisah penyusuan anda.

Apa yang anda boleh buat adalah dengan melakukan pemampatan payudara (breast compression). Breast compression dilakukan untuk meneruskan aliran susu jika anda dapati bayi hanya menghisap tanpa menelan susu (seperti simptom-simptom di atas). Compression umpama ibu memerah payudara tetapi susu terus dialirkan ke dalam mulut bayi. 

Payudara diampu dalam pegangan C, ibu jari dan jari telunjuk di luar kawasan areola. Mampat perlahan payudara menggunakan ibu jari dan jari jemari ibu seolah-olah anda sedang memerah payudara. Apabila payudara dimampatkan, jari-jemari ibu akan menekan saluran susu dan ini menyebabkan aliran susu memancut semula ke ruang mulut bayi semasa menyusu. Haa, baby dah dapat susu!

Contoh breast compression dilakukan.

Alhamdulillah, sepanjang pengalaman saya dalam kaunseling ibu-ibu menyusu, breast compression ini adalah antara teknik yang banyak membantu ibu menyusukan bayi dengan baik.

Siapa yang perlu amalkan breast compression ini?

1. Ibu yang mempunyai masalah kurang susu, susu merudum dan aliran susu yang sangat perlahan. (Rujuk simptom-simptom yang telah disebutkan di awal artikel ini.)

Lakukan compression di awal kelahiran di mana susu kolostrum yang terhasil. Kolostrum sangat pekat dan sedikit. Jika aliran susu terlalu perlahan, bayi akan berhenti menyusu dan tidur. Compression membantu mengalirkan semula kolostrum dan bayi dapat kekal menyusu lebih lama pada breast ibu.

2. Bayi yang kerap mengalami kembung perut (colic).

Salah satu penyebab colic adalah apabila bayi tidak menerima komposisi foremilk dan hindmilk yang seimbang, mungkin foremilk lebih banyak diterima bayi berbanding hindmilk, umpama bayi minum banyak air tanpa lemak. Compression akan bantu alirkan susu ibu yang mengandungi komposisi lemak (hindmilk) yang diperlukan bayi. Jadi ia bantu elakkan bayi kembung.

3. Ibu yang mengalami masalah bengkak susu yang berulang-ulang. 

Kemungkinan aliran lemak dalam susu (hindmilk) tidak lancar mengakibatkan saluran susu tersumbat. Compression membantu kelancaran hindmilk keluar dari breast dengan efektif semula. Cara melakukan compression semasa menggunakan pam susu adalah dengan menolak corong pam (breast shield) ke arah dada. Monitor aliran susu, anda akan perhatikan susu memancut-mancut semasa compression ini dilakukan.

4. Bayi yang kerap tertidur di breast ibu selepas hanya beberapa minit menyusu.

Penyebab: Aliran susu terlalu perlahan. Jika compression dilakukan, aliran susu akan sampai ke ruang mulut bayi semula dan membantu bayi meneruskan penyusuan.

5. Ibu yang baru selesai memerah, tiba-tiba bayi mahu disusukan.

Payudara ibu tidak akan berhenti menghasilkan susu jika dikosongkan dengan kerap dan efektif. Walaupun selepas memerah, badan akan terus menghasilkan susu tetapi alirannya perlahan sehingga lah breast ibu penuh semula.

Dengan compression, ibu dapat bantu bayi mendapat susu yang diperlukannya. Jadi, walaupun baru selesai pumping session, ibu boleh terus menyusukan bayi seperti biasa. 

6. Ibu yang nak mengosongkan payudara dengan lebih efektif.

Ibu yang mengambil masa yang lama untuk satu sesi memerah, Teknik ini dapat meningkatkan hasil perahan dan mengurangkan masa sesi perahan.



“Tiada pemberian ibu bapa kepada anaknya yang paling utama, selain memberi asuhan dan didikan yang baik.” (Hadis Riwayat Tirmidzi). Jadi mari teruskan usaha menyusukan anak kita seeloknya sebagai cabang asuhan dan didikan terbaik kepada mereka.



Banyak lagi akan saya kongsikan di Seminar Mudahnya Menyusu.

Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com

Di bawah ini adalah jadual kelas-kelas saya. Kelas bermula 9.00 am - 2.00 pm (5 jam).


20 Sept : POTG Kelana Jaya

3 Oct : Seremban, Oakland Commerce Square

4 Oct : POTG Kelana Jaya

10 Oct : Johor Bharu, Suria City Hotel

11 Oct : Melaka, Angsana Hotel

23 Oct : Kota Bharu, Suria Hotel

24 Oct : Kuala Terengganu, TH Hotel

25 Oct : Kuantan, Batik Boutique Hotel

8 Nov : POTG Kelana Jaya

14 Nov : Kuching, Abell Hotel

15 Nov : Kota Kinabalu, TH Hotel

Untuk mendaftar, klik link: mudahnyamenyusu.gr8.com





Cikgu Susu Anda
PumpOnTheGo


Rujukan:

1. Dr. Jack Newman's Guide to Breastfeeding.
2. 4 Rahsia Penyusuan Ibu Bekerjaya.




Nak beli breast pump berkualiti? Klik di link ini: www.pumponthego.com/shopnow

Dapatkan Tips Penyusuan Mudah oleh Cikgu Susu di link ini: 
Buku 4 Rahsia Penyusuan Ibu Bekerjaya

.