Tuesday, 26 January 2016

CEKUR MANIS TAMBAH SUSU IBU

Baru-baru ini cikgu sekeluarga menghadiri majlis bacaan doa selamat dan makan-makan keluarga sempena kenaikan rumah baru abang ipar cikgu. Kalau nak tahu family sebelah biras cikgu (isteri kepada abang ipar cikgu) sangat handal memasak dan suka menjamu kami semua dengan masakan kampung yang memang superb lah taste nya!

Antara lauk pauk yang ada ialah pucuk cekur manis masak lemak. Masa tu rasa sedap sangat, cikgu pun makan lah dengan begitu berselera. Tak cukup dengan makan di sana, keluarga biras bekalkan lagi untuk kami bawa pulang. MashaAllah rezeki dari Allah. 

Sumber gambar: Website Rasa


Kata ibu mertua saya, cekur manis ini banyak khasiatnya. Kata pembantu saya pula, kalau di Indonesia, ibu berpantang dimasakkan sayur bening untuk menambahkan penghasilan susu. Ada yang buat kapsul untuk dijual di sana. 

Secara saintifik pula, cekur manis ini tinggi kandungan vitamin B, C, protein dan mineral. Banyak digunakan untuk merawat ibu selepas bersalin dan membantu ibu mengatasi masalah kekurangan susu ibu.

Bagi yang belum tahu, cikgu sekarang sedang hamil anak ketiga. Kandungan pun dah nak masuk trimester ketiga. Alhamdulillah, kehamilan kali ini dikurniakan kesihatan yang baik. 

Seperti biasa sejak usia kandungan 6 bulan, setiap hari saya mula melakukan breast massage sebagai persediaan untuk membantu melancarkan susu nanti. Bahagian payudara juga dah mula mengalami perubahan. Bagi yang kali pertama hamil, ianya normal jika anda merasa breast kadangkala berdenyut atau mula membesar. Anda seharusnya gembira kerana ini menunjukkan diri anda sedang melalui fasa penghasilan susu ibu.

Sepanjang kehamilan, saya teruskan dengan pengambilan sayuran hijau dan pelbagai warna yang lebih banyak berbanding nasi. Memang terasa perbezaan kehamilan kali ini dengan 2 kehamilan yang lepas. Kali ini berat tidak naik mendadak dan terlalu banyak, tetapi kenaikan yang konsisten dan sihat (kata doktor).

Nak dijadikan cerita,  dalam 2 hari yang lepas itulah menu sayur utama cikgu makan. Huhu. Sedap sungguh. Dalam 2 hari ini juga cikgu rasakan bahagian breast mula berdenyut lebih kuat dari biasa. Rutin seharian cikgu buat breast massage, alangkah gumbiranya hati bila nampak susu awal (kolostrum) dah mula keluar seawal usia kandungan 6 bulan setengah ni. Semasa hamilkan Aydin dulu, kolostrum mula keluar pada usia kandungan hampir 8 bulan. 

Siapa yang sedang hamil dan menanti kelahiran bayi anda, cikgu nak share sedikit tips untuk bantu pengeluaran dan kelancaran susu nanti:

1. Tanamkan niat.

Seawal hari pertama anda dapat tahu anda hamil, terus niatkan mahu susukan anak dengan susu ibu sahaja. Sepanjang kehamilan, berdoa supaya Allah mudahkan penyusuan dan lancarkan penghasilan susu untuk bayi nanti.

2. Amalkan pengambilan buah dan sayuran hijau.

Selalunya kita dengar orang cakap amalkan pemakanan sihat sepanjang hamil untuk sediakan badan untuk menghasilkan susu. Tetapi to be specific, anda mesti makan buah, sayuran hijau dan pelbagai jenis sayuran yang bukan warna hijau sepanjang kehamilan anda. Ia sumber utama garam mineral dan vitamin yang membantu badan anda bersedia. Boleh cuba juga mengambil sayuran yang dipercayai turun temurun dapat membantu meningkatkan penghasilan walaupun masih sedang hamil.

Antara yang cikgu amalkan setiap hari untuk kehamilan ketiga ini:

1. Buah pisang - 1 batang sehari.
2. Buah delima.
3. Buat tin (dry figs).
4. Buah kurma.
5. Epal dan oren (rotate 1 biji setiap hari).
6. Sayur bendi.
7. Brokoli.
8. Sawi.
9. Lobak merah.
10. Kailan.
11. Susu.
12. Oats (kalau tak mampu makan sebagai meal, buat lactation cookies).
13. Air Nabeez (kurma / kismis).
14. Susu kambing / susu lembu fresh.
15. Minyak kelapa dara.
16. Air madu + pati delima (selang seli dengan air Nabeez).

3. Bacaan al-Quran setiap hari.

Amalkan membaca al-Quran setiap hari, jangan miss. Ini sebagai ubat penenang ibu hamil. Almaklumlah ibu hamil ini, makin besar kandungannya makin banyak tenaga yang digunakan. Ibu pun cepat letih. Jika kita perlu menguruskan rumahtangga dan anak-anak lain lagi, tahap stress makin meningkat. 

Allah jadikan Quran sebagai peringatan, penawar dan penenang buat kita. Amalkan setiap hari untuk sustain tahap emosi kita. Bukan itu sahaja, ia sangat penting untuk pastikan sistem tubuh berfungsi dengan baik. Al-Quran sebagai as-syifa (penawar dan penyembuh).

Selain itu, ia bantu pengawalan pernafasan kita semasa hamil. Makin besar perutnya, makin susah kita nak control pernafasan kita kan, cepat mengah ye dak. Dengan mengaji kita bantu latih daya pernafasan kita menjadi lebih baik.

4. Lakukan breast massage.

Jika belum mula, boleh lah buat hari ni. Just a simple massage pada payudara untuk melancarkan kapilari darah dan saluran susu pada breast. Ini membantu melegakan sebarang ketidakselesaan / kesakitan yang dialami semasa perubahan breast. Semasa mandi, anda boleh lakukan breast massage dan mampatkan/picitkan perlahan kawasan tampuk hitam (areola) untuk membantu membuka aliran pada puting susu (orang dulu-dulu panggil mata susu).

Jangan lupa untuk menukar ke saiz bra yang sesuai dengan anda apabila payudara mula membesar kerana pemakaian bra yang terlalu kecil/sempit akan mengganggu peredaran darah di sekitar kawasan payudara.


Inilah beberapa tips yang sudah saya amalkan sejak kehamilan yang lalu. Beberapa tambahan saya lakukan terutamanya bab pemakanan (makanan dan minuman yang diambil). Alhamdulillah, kelihatan kesan yang positif setakat ini. 

Jika usia kandungan sudah matang dan hampir ke penghujung, usah risau sebab masih belum terlambat untuk anda mengamalkan tips-tips di atas. Tips-tips ini hanyalah ikhtiar dan usaha, kejayaan sebenar datang dari rezeki kurniaan Allah. 

Cikgu doakan anda semua dikurniakan kesihatan yang baik sepanjang kehamilan dan dapat menyusukan anak dengan baik nanti.

Mari kita berazam dan tanamkan niat supaya penyusuan kita menjadi asbab lahirnya anak yang sihat sempurna sifat, baik mahmudah akhlaknya dan menjadi khalifah yang tegas dan teguh pada agama Allah.





Salam Cinta Susu Ibu,
Cikgu Susu Anda



Friday, 15 January 2016

CARA AYAH HANDLE EBM BILA MAK OUTSTATION

Dup dap dup dap dup dap.
Itu bunyi jantung mak bila dapat surat kena outstation.

Disebabkan jadual kerja yang sangat padat dan kena berada di site terpaksalah tinggalkan baby dengan ayahnya di rumah. Jika keadaan mengizinkan dah lama angkut anak sekali kan mak. Huhu mencabar ni jiwa dan emosi nak tinggalkan anak fully breastfeeding ni.

Doakan yang baik-baik ye. Doa seorang ibu, doa mustajab.

Soalan ibu:
"Assalamualaikum cikgu. Saye nak bertanya. Saya akan out station selama lebih kurang 3 minggu dan terpaksa tinggalkan baby. jadinya macam mana nak buat ye, bila malam utk panaskan susu bila baby nak minum. Boleh tak panaskan siap2 letak dalam tarmos atau kena panaskan masa dia nak minum.
Boleh cikgu bgtau macam mana cara paling senang sebab baby akan tinggal dengan ayah dia. Terima kasih cikgu." - RMN



Solusi cikgu:



Susu ibu yang sudah dipanaskan hanya bertahan 1 jam shj (dari mula ia dipanaskan). Jadi pilihan utk warm kan susu siap2 dan simpan dlm termos tidak digalakkan.



Tahukah mommies, ebm tidak semestinya wajib dipanaskan sebelum diberi kpd baby. Memanaskan susu cuma utk membantu baby menerima susu dgn mudah. Bukan utk protect susu dari dicemari. Jadi walaupun suhu susu kekal dlm termos, berkemungkinan boleh dicemari oleh bakteria juga jika melebihi tempoh 1 jam. Ingat: aktiviti bakteria aktif pada suhu bilik dan suhu di bawah 60 Celcius.



Ayah boleh lakukan seperti ini:



1. Keluarkan susu yg sudah dicairkan (thawed ebm) atau chilled ebm dari peti sejuk dan simpan di dalam cooler bag (atau cooler box) di dalam bilik. Cooler box mesti ada ice pack ya.
2. Set alarm ikut jadual penyusuan baby. Gap paling optimum setiap 2 jam sekali.
3. Keluarkan botol susu pada suhu bilik dlm 5-15 minit sebelum memberi kpd baby (utk izinkan suhu susu menjadi sedikit warm (tidak sejuk/ tidak pula panas) pada suhu bilik). Atau keluarkan botol susu dan suamkan dlm warmer dlm 5-10 minit. Pastikan tidak lupa untuk goyangkan perlahan botol susu supaya kandungan lemak dan air bercampur sebati.



Atau



1. Jika ebm itu disimpan di dalam cooler bag/box yg tak ada ice pack, jangka hayat susu itu bertahan selama 4 jam pada suhu bilik (ini bagi thawed/chilled ebm yang belum dipanaskan lagi ye).
2. Set alarm ikut jadual penyusuan baby.
3. Berikan ebm kepada baby apabila sampai jadual menyusu baby. Tak perlu panaskan lagi. Cuma goyangkan botol susu supaya kandungan lemak dan air bercampur sebati.

**Peringatan: Pastikan EBM ini tak berada pada suhu bilik melebihi 4 jam ya.

Mommies ada cadangan lain? Komen cadangan semua amat dialu-alukan.



Kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah sepanjang masa.



P/S: Salute to all daddies yang berjaya menjaga baby sepanjang ibu outstation. Cayalah!





Rujukan:
1. Unit Laktasi PPUM
2. Buku: Membesarkan Anak Hebat dengan Susu Ibu - Dr. Faridah Idris



Salam Cinta Susu Ibu,
Cikgu Susu Anda






Senarai breast pump berkualiti? Klik di link ini: www.pumponthego.com/shopnow

Thursday, 14 January 2016

PUTUS SUSU > SAMBUNG BALIK


Mommy:

"Cikgu, saya dah putus susu. Menyusu masa berpantang je. Sekarang baru masuk 3 bulan. Susu tak banyak dah. Dah campur formula. Tapi baby ada menyusu lg bila dgn saya. Agak2 kalau saya nak fully bf semula boleh ke?"
-IM

Jawapan cikgu susu:

Tahniah kerana masih ada kesedaran dan niat utk memberikan yg terbaik kepada si comel puan. 
Ya, tidak mustahil puan boleh menyusu sepenuhnya semula. Lebih kurang sama dgn ibu yang mengambil anak angkat. Usaha keras perlu ada. Dan puan harus bersedia melalui perjalanan ini secara fizikal dan mental.
Banyakkan berdoa mohon keberkatan rezeki dari Allah. Sabar dan solat kunci utama.
Kemudian tukar rutin dari sekarang. Mulakan rutin ibu menyusu hari ini. Amalkan pemakanan sihat dan semulajadi. Tambah rutin penyusuan dan memerah (ya walaupun keluar angin/ hanya sikit susu pada mulanya). Tujuan stimulasi yg kerap untuk beritahu badan anda, anda mahu hasilkan susu yg lebih banyak. Your baby needs milk, more milk!
Elakkan pergantungan kepada susu formula. Utamakan direct feeding bila bersama baby. Pemberian susu formula menyebabkan baby kenyang dan tidak lagi mahu menyusu. Ini mengganggu demand pada penghasilan susu.
Dalam konvensyen Kump Sokongan Penyusuan Susu Ibu yang lalu (Disember 2015), seorang ibu berkongsi cerita melakukan induce lactation (cetusan penyusuan anak angkat). Umur beliau dlm lingkungan 40-an. MashaAllah, ajaib sungguh ciptaan Allah. Yg memohon dgn hati yg ikhlas dan istiqamah berusaha pasti Allah makbulkan. Benar, doa seorang ibu itu mustajab.
Jika beliau boleh, anda juga pasti boleh. InshaAllah. 
1. Be ready. Bersedia berkorban masa dan tenaga.
2. Positive dan percaya.
3. Effort mesti ada. (kalau tak buat, takkan berjaya)
4. Istiqamah. Mesti konsisten. 

Rujuk link ini untuk penghasilan susu semula: Relaktasi / Induced Lactation dan Rutin Ibu Menyusu


Semoga dipermudahkan.


Hapuslah air matamu ibu.

“Kerana sesungguhnya sesudah kesusahan itu ada kemudahan, Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.”(Surah al-Insyirah: 5-6)



Salam Cinta Susu Ibu,
Cikgu Susu Anda
cikgususu.com






Senarai breast pump berkualiti? Klik di link ini: www.pumponthego.com/shopnow