Friday, 15 January 2016

CARA AYAH HANDLE EBM BILA MAK OUTSTATION

Dup dap dup dap dup dap.
Itu bunyi jantung mak bila dapat surat kena outstation.

Disebabkan jadual kerja yang sangat padat dan kena berada di site terpaksalah tinggalkan baby dengan ayahnya di rumah. Jika keadaan mengizinkan dah lama angkut anak sekali kan mak. Huhu mencabar ni jiwa dan emosi nak tinggalkan anak fully breastfeeding ni.

Doakan yang baik-baik ye. Doa seorang ibu, doa mustajab.

Soalan ibu:
"Assalamualaikum cikgu. Saye nak bertanya. Saya akan out station selama lebih kurang 3 minggu dan terpaksa tinggalkan baby. jadinya macam mana nak buat ye, bila malam utk panaskan susu bila baby nak minum. Boleh tak panaskan siap2 letak dalam tarmos atau kena panaskan masa dia nak minum.
Boleh cikgu bgtau macam mana cara paling senang sebab baby akan tinggal dengan ayah dia. Terima kasih cikgu." - RMN



Solusi cikgu:



Susu ibu yang sudah dipanaskan hanya bertahan 1 jam shj (dari mula ia dipanaskan). Jadi pilihan utk warm kan susu siap2 dan simpan dlm termos tidak digalakkan.



Tahukah mommies, ebm tidak semestinya wajib dipanaskan sebelum diberi kpd baby. Memanaskan susu cuma utk membantu baby menerima susu dgn mudah. Bukan utk protect susu dari dicemari. Jadi walaupun suhu susu kekal dlm termos, berkemungkinan boleh dicemari oleh bakteria juga jika melebihi tempoh 1 jam. Ingat: aktiviti bakteria aktif pada suhu bilik dan suhu di bawah 60 Celcius.



Ayah boleh lakukan seperti ini:



1. Keluarkan susu yg sudah dicairkan (thawed ebm) atau chilled ebm dari peti sejuk dan simpan di dalam cooler bag (atau cooler box) di dalam bilik. Cooler box mesti ada ice pack ya.
2. Set alarm ikut jadual penyusuan baby. Gap paling optimum setiap 2 jam sekali.
3. Keluarkan botol susu pada suhu bilik dlm 5-15 minit sebelum memberi kpd baby (utk izinkan suhu susu menjadi sedikit warm (tidak sejuk/ tidak pula panas) pada suhu bilik). Atau keluarkan botol susu dan suamkan dlm warmer dlm 5-10 minit. Pastikan tidak lupa untuk goyangkan perlahan botol susu supaya kandungan lemak dan air bercampur sebati.



Atau



1. Jika ebm itu disimpan di dalam cooler bag/box yg tak ada ice pack, jangka hayat susu itu bertahan selama 4 jam pada suhu bilik (ini bagi thawed/chilled ebm yang belum dipanaskan lagi ye).
2. Set alarm ikut jadual penyusuan baby.
3. Berikan ebm kepada baby apabila sampai jadual menyusu baby. Tak perlu panaskan lagi. Cuma goyangkan botol susu supaya kandungan lemak dan air bercampur sebati.

**Peringatan: Pastikan EBM ini tak berada pada suhu bilik melebihi 4 jam ya.

Mommies ada cadangan lain? Komen cadangan semua amat dialu-alukan.



Kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah sepanjang masa.



P/S: Salute to all daddies yang berjaya menjaga baby sepanjang ibu outstation. Cayalah!





Rujukan:
1. Unit Laktasi PPUM
2. Buku: Membesarkan Anak Hebat dengan Susu Ibu - Dr. Faridah Idris



Salam Cinta Susu Ibu,
Cikgu Susu Anda






Senarai breast pump berkualiti? Klik di link ini: www.pumponthego.com/shopnow

No comments:

Post a Comment